Program

Sudjelovanje

O sajmu

Financiranje

Zašto anarhizam?

Linkovi

Program sajma

Petak, 05. 04. 2019.

15:00 - 19:00
[
AKC Medika, Piorettijeva ulica 11]

Sajam knjiga - dođite i pogledajte knjige koje nude izdavači, besplatne materijale različitih grupa, novine, časopise...

17:00 - 18:00
[
AKC Medika, Piorettijeva ulica 11]

Poortgebouw - skvotiranje u Nizozemskoj

Predavanje će predstaviti sadašnje stanje skvoterskog pokreta na području Nizozemske, a posebnu će pozornost posvetiti primjeru zajednice koja obitava u zgradi Poortgebouw u Rotterdamu, skvotiranoj tijekom ranih 1980-ih godina od strane aktivista i umjetnika. Samo zauzimanje zgrade je bilo dio protesta protiv smještanja Eros centra u zgradu. Danas u Poortgebouwu živi 30 pojedinaca te je unutar njega smješten bar, kazalište, radionica drva, tamna komora (DoKa) te gostinjska soba. Skvot je također zamišljen kao prostor koji pruža financijski pristupačan smještaj unutar kooperativne zajednice te kao prostor koji pruža platformu za različito kulturno i političko djelovanje. Zajednica, čiji članovi potječu iz cijelog svijeta, svakodnevno se bori protiv vlasnika zgrade te gentrifikacije koja ih postepeno istiskuje iz njihova doma, a neizbježni su i konflikti unutar same zajednice.

18:00 - 19:00
[
AKC Medika, Piorettijeva ulica 11]

Životni uvjeti imigranata na balkanskoj migrantskoj ruti

Uskoro više...

19:00 - 20:00
[
AKC Medika, Piorettijeva ulica 11]

Komunalna direktna akcija

Uskoro više...


Sajam hrani i podržava kolektiv Hrana, a ne oružje!

English

Subota, 06. 04. 2019.

10:00 - 20:00
[AKC Medika, Piorettijeva ulica 11]

Sajam knjiga dođite i pogledajte knjige koje nude izdavači, besplatne materijale različitih grupa, novine, časopise...

13:00 - 14:00
[AKC Medika, Piorettijeva ulica 11]

Predstavljanje drugog broja časopisa Antipolitika

Predstavljanje drugog broja anarhističkog časopisa Antipolitika, štampanog na srpsko-hrvatskom i engleskom jeziku, koji se u ovome broju bavi „socijalističkom“ Jugoslavijom. Novi broj časopisa predstavlja rezultat rada oko 20 drugarica/ova sa Balkana, iz Evrope i Amerike te sadrži kako nove tekstove pisane za ovaj broj tako i one starije, od kojih su neki do sada bili nedostupni na našem jeziku. Tekstovi „socijalističkoj" Jugoslaviji pristupaju izvan dominantnih levih i desnih diskursa i sagledavaju je kao jednu fazu u razvoju kapitalizma na našem prostoru i kao jedan etatistički projekat koji sa sobom povlači sve odnose moći, tenzije, očekivanja i konformizme koji prate svaku hijerarhijsku i autoritarnu organizaciju ljudske sfere.

14:00 - 15:00
[AKC Medika, Piorettijeva ulica 11]

Politička represija anarhističkog pokreta u Španjolskoj

Tijekom svibnja 2013. godine pokrenut je niz antiterorističkih operacija protiv anarhista na području Španjolske. Operacije su rezultirale uhićenjem preko stotinu osoba te podizanjem preko pedeset optužnica za terorizam. Sve je ovo dovelo do dvije četverogodišnje zatvorske kazne. U travnju 2016. godine još su dva druga bila uhićena te optužena za pljačku banke, a na kraju je jedan drug osuđen na zatvorsku kaznu od sedam i pol godina. Svi su ovi nemili događaji pridonijeli produbljivanju osjećaja solidarnosti unutar anarhističkog pokreta, ali nemilosrdno nizanje policijskih operacija na kraju je uništilo i tu solidarnost. Umorni, uplašeni i usamljeni – anarhisti s područja Španjolske nisu znali pravilno reagirati te su zapali u pesimizam. Danas se čini kao da uopće ne postoji anarhistički pokret u Španjolskoj, nego samo manje ili veće, međusobno izolirane, grupe ljudi koje se fokusiraju na drugačija stajalište i borbe (feminizam, veganstvo,... itd.), više u teoretskoj i simboličkoj nego stvarnoj formi. Kako je solidarnost uopće nastala, kako je na kraju nestala, koje su bile njene najjače i najslabije strane – o svemu će ovome biti riječi tijekom predavanja.

16:00 - 17:00
[AKC Medika, Piorettijeva ulica 11]

Od radikalizacije do legalizacije otpora - protiv legalizacije okupiranih prostora

Pošto su grupe koje skvotiraju na prostoru ExYu često vrlo heterogene, odnosno ne nužno anarhističke, ova prezentacija će kroz kritički osvrt na iskustva skvotiranja i stvaranja radikalnih, samoorganizovanih grupa ukazati na neophodnost izbegavanja legalizacije okupiranih prostora, naših grupa, i otpora generalno.

17:00 - 18:00
[AKC Medika, Piorettijeva ulica 11]

AKC Attack - borba za javne prostore

Udruga AKC Attack od 1997. godine pruža podršku nezavisnoj kulturnoj sceni organizacijom umjetničkih festivala, alternativnih koncertnih događanja, filmske i kazališne produkcije, galerijskog programa, knjižnice te besplatnih edukativnih sadržaja. Ovo predstavljanje obuhvatit će pet godina koje je AKC Attack proveo bez vlastitog prostora za realizaciju programa (2004. do 2009.) i aktivnosti vezane za pronalaženje prostora poduzete u tom periodu, koje su se kretale od sudjelovanja u procesu javnog zagovaranja zajedno s drugim akterima zagrebačke nezavisne kulture do ilegalnog i privremenog zauzimanja slobodnih gradskih prostora. Opisat će se ulazak u bivšu tvornicu Medika i procesi koji su doveli do legalizacije prostora. Dat će se pregled upravljanja prostorom koji danas okuplja desetak udruga i neformalnih kolektiva te šezdesetak samostalnih umjetnika/ca.

18:00 - 20:00
[
AKC Medika, Piorettijeva ulica 11]

Panel o skvotiranju - iskustva skvoterskog pokreta sa područja Hrvatske i šire

Panel okuplja nekoliko kolektiva s područja Hrvatske koji će predstaviti svoje skvotove - povijest zajednice, odnos s lokalnim vlastima i zajednicom, vlastite projekte te probleme s kojima su se susretali. Poslije uvodnog predstavljanja slijedi moderirana diskusija koja će pokušati dublje proniknuti u specifične lokalne probleme i izazove s kojima se susreću kolektivi na prostor Hrvatske i šire.


Nedjelja 07. 04. 2019.

10:00 - 15:00
[AKC Medika, Piorettijeva ulica 11]

Sajam knjiga - dođite na kavu ili čaj, potražite knjigu koju ste propustili prethodnih par dana, pozdravite se sa sudionicima i provedite nedjeljno prijepodne u ugodnom društvu...
Time zatvaramo 15. Anarhistički sajam knjiga.